2013. október 9.

7773

A kedvenc négyjegyű számom immár jónéhány éve. Mágikus ereje van, mely összehozza a barátokat, a rég nem látott családtagokat, hasonszőrű idegeneket, s gyógyítja a lankadó életkedvet.

Hajtott is a kíváncsiság befelé, amikor megláttam, hogy a villányi pincesoron új vendéglátóipari egység nyílt ezzel a névvel.

Bent minden más, mint ahogy azt a környéken megszokhattuk. Nem pince, hanem borbár akar lenni. Nincsenek falócák bárányszőrrel letakarva, nincs búboskemence a sarokban vagy hímzések a falon. Van viszont letisztult dizájn, modern bútorok, bőrkanapé. De ami a legjobb az egészben, az a kerthelyiség. A végében nincs kerítés, vagy fal, csupán egy hangyányi térelválasztó, ami szerényen tudtunkra hozza, hol végződik a terasz és hol kezdődik a szomszéd kertje.Szőlősorok és gyümölcsfák közvetlen közelsége különös helyzetet teremt. Kóstolgatja az ember a bort és az elé táruló látvány miatt az a kényszerképzete támad, hogy éppen a saját kis birtoka közepén üldögél, nézi kedvenc növényét és közben minőségellenőrzi a termését.

Az itallapon Sauska és Günzer Zoltán borai sorakoznak, s később valószínűleg a tulajdonos (Vetési Alex) portfóliójába is betekintést nyerhetünk, ám amikor mi ott voltunk, még csak a rozéját kóstolhattuk. Ígéretesnek tűnt. Sötétebb tónusú rózsaszín bori, epres-málnás illattal, ízében is érett gyümölcsökkel. Jól állt volna neki a buborék. Nem úgy a másik kóstolt tételünknek, a Sauska Furmintnak.  (Blődségnek tűnhet Villányban, főleg a 7773-ban tokajit inni, de csak annak, aki szökőévben egyszer látogat erre a borvidékre, helyieknek azonban tök logikus. ) A bor testes, körtés, gyümöcsös, csúszós. Nem életem legjobb furmintja, de jó bor, jó kortyolgatni, érdemes beszerezni esti baráti beszélgetésekhez, láblógatós, regényolvasós egyedüllétekhez.Kóstoltunk még néhány vöröset is, szerencsére a kínálat bőséges. Közben arról beszélgettünk, mennyire jó, hogy kívülről sejteni sem lehet, mit rejt a belső tér. Csak egy pince a sok közül, fehér fallal, fakeretes ablakokkal, cseréptetővel. Mázli, hogy a jóízlés helyén volt, mikor ki lett találva ide ez a borbár. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése