2013. október 12.

A szicíliai

Nem is igazi férfi, akinek bizonyos korban nincs megfelelő méretű pocakja – ezt egyik kedvenc könyvemben – Márai: Szindbád hazamegy című művében – olvastam, és meg is maradt bennem, mert azt gondolom, főhőse alapigazságot fogalmazott meg ezzel a néhány egyszerű szóval.

Igen ám, de mi a helyzet a nőkkel? Az igazi ínyenc hölgy természetesen szereti a jó falatokat, s ha sokszor kerül a tányérjára finomság, akkor már nincs az az update edzésprogram, ami maradéktalanul eltűntetné a dőzsölések hastájékon felgyülemlett bizonyítékait.

Előfordulhat ugyanis, hogy a nő tényleg annyira szerencsés, hogy olyan férfi kerül mellé, aki a legjobb fogásokkal kényezteti. Például fenséges olasz ételekkel, parmezános, paradicsomos szénhidrátcsodákkal, rizottókkal, tésztákkal, pizzákkal. Egy sonkás-rukkolás gyönyörűség várt rám is otthon legutóbb, méghozzá az igazi talján fajtából: a szélén vastagabb, középen papírvékony tésztával, fokhagymás, bazsalikomos paradicsomszósszal, rengeteg zölddel a tetején.Teljesen véletlenül sikerült mellé egy igazán jó, szicíliai bort választanunk: Fiano 2011, Selected by Tesco. Másokat lehet, hogy elriaszt ez utóbbi három szó, mi inkább tapasztalni szeretünk.  Úgy választottuk ezt a bort, hogy semmit nem tudtunk róla. Én például soha nem is hallottam a fiano szőlőről. Súlyos információhiányunk ellenére mégis ezt választottuk, mert jött a közhely, hogy olasz ételhez olasz bor dukál. És még az ára is nagyon barátságos volt. Aztán az első korty után már tudtuk, hogy jól döntöttünk. A citrusos-egzotikus illat után az ízében is ott volt a frissesség. Finom savak, mineralitás és egy különleges ízvilág, amit eddig fehér boroknál sosem tapasztaltam (ez lehet a fiano). Ráadásul extra hosszan lehet nyammogni rajta. (Ha szaknyelven akarnék komolykodni, ezt írnám: tartalmas, jó szerkezetű, ízgazdag bor, hosszú lecsengéssel.)

Annyira megdöbbentem, hogy egy multi ennyire beletrafált és ilyen olcsón ad egy ennyire jó bort, hogy azonnal utána kellett néznem a világhálón. Magyar oldalakon persze semmi, viszont a The Telegraph borszakértője a best buy borok közé sorolta ebben a cikkében.

Ezen felbuzdulva gyorsan visszamentünk a boltba és vettünk még. Majd kipróbáltuk, illik-e háromsajtos pizzához is. Persze, hogy illik. Tökéletes az összhang.  Úgyhogy inkább a pocak, minthogy egyszer is kihagyjak egy ilyen élményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése