2014. február 28.

Az egyik legjobb borkorcsolya

Régóta teszteljük ezt a sajtos-oregánós csodát, és határozottan állíthatom, ennél tökéletesebb, univerzálisabb borkorcsolyát nem tudok elképzelni.  Kompatibilis a borok többségével, szereti a furmintot, passzol a kadarkához, illik a rizlingekhez és kiváló párja a fekete leánykának. Elkészíteni egyszerű és mielőtt gyomrunkban crescendóra váltana a korgás, már ki is vehetjük a sütőből. A parmezán és az oregánó illata önmagában is képes elűzni rosszkedvünk telét, az íze pedig egyenesen mennyei. Nem véletlen, hogy mi általában dupla adagot készítünk…



A recept Stahl Judittól van, bár ő rudacskákat készít a tésztából, de én azt gondolom, nem feltétlenül kell megelégedni az egyszerű formával, ha lehet kifejezőbb, mókásabb, találóbb is az a bizonyos külalak.

Hozzávalók:
20 dkg liszt,
teáskanál só,
5 dkg parmezán sajt,
1 evőkanál morzsolt oregánó,
bors,
10 dkg hideg vaj,
1 tojássárgája,
4 evőkanál hideg víz,
tetejére szezámmag.

Készítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra. A lisztet, a sót, a reszelt parmezánt és a morzsolt oregánót összekeverjük és tekerünk hozzá bőven frissen őrölt borsot. Parányi darabokban rákockázzuk a hideg vajat, és fél perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze mindezt. Utána hozzáadjuk a tojássárgáját meg a hideg vizet. Gyorsan összegyúrjuk a tésztát, és cipóvá formázzuk.

A tésztát lisztezett gyúródeszkán fél centi vékonyra nyújtjuk és kiszúrjuk a formákat, vagy csak egyszerű csíkokra vágjuk. Megkenjük kevés, enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk szezámmaggal. 12-14 perc alatt megsülnek. Kb. ugyanennyi idő alatt el is tűnnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése