2014. március 31.

Borlekváros cheesecake

Kevés olyan édesség van, amit bármely napszakban tudnék habzsolni. Az amerikai sajttorta, a cheesecake ilyen. Ettem már több helyen, többfélét: itthon, külföldön, éttermit, házit, csokisat, gyümölcsöset. Mindegyik ízlett. Abbahagyhatatlan, megunhatatlan. Nem úgy a borlekvár. Kóstoltam már abból is számtalant, de valahogy mindig fura volt. Nem az íze, mert az finom, de fogalmam sem volt, hogy mihez kezdjek vele. (Kevésbé édes, viszont fűszeres és nagyon is érezni a bort.) Mondogatták a pincészeteknél, hogy illik a sajtokhoz, húsokhoz, de nekem valahogy nem állt össze a kép, túl bizarr párosításnak tűnt bármihez is próbálgattam gondolatban. Aztán egyszercsak bevillant valami: ráteszem a sajttortára. Hátha. Aztán nem hátha lett a dologból, hanem egy óriási hűha! Zseniális desszert, amelyből még a legelszántabb fogyókúrázók is repetáznak. Ez olyan biztos, minthogy a fű zöld, a rózsa bökős, a cheesecake pedig mennyei.



A borlekvár állagában nagyon hasonlít a lekvárokhoz, ízében pedig a forralt borokhoz. Villányban általában szegfűszeggel, fahéjjal ízesítik és van fehérboros, vörösboros, és rozéból készült dzsem is. Viszont ahány pincészet, annyi fajta elkészítési mód létezik (egyetlen dologban egyeznek csak meg: az alapanyagban, mert az csakis jó minőségű bor lehet). Van, ahol a bort cukorral édesítik, majd fűszerezik és zselésítő anyaggal „lekvárosítják”. Máshol gyümölcslekvárhoz keverik a bort, így azt a természetes pektin sűríti be. Aztán olyan megoldás is létezik, hogy a bor víztartalmát elpárolják, a megmaradt „eszenciát” pedig szőlővel kocsonyásítják. Bármelyik fajtából is választunk a sajttortához, nem dönthetünk rosszul. Mégpedig azért, mert a cheesecake édes, a borlekvár pedig inkább savanykás, de az eltérő karakterek itt is szeretik, kiegészítik egymást. Egyetlen falatban a krémsajt édes tömörségét enyhíti a lazább szerkezetű, boros desszertkülönlegesség.

A recept

Hozzávalók: normál tortaformához (és kicsi, 17 cm-eshez)

20 dkg (10 dkg) teljes kiőrlésű keksz – pl: győri Zabfalatok
10 dkg (5dkg) vaj
5 doboz (2 doboz) Philadelphia natúr tejszínes
15 dkg (7 dkg) porcukor
1,5 evőkanál (1 ek) finom liszt
1 dl (0,5 dl) tejföl
1 vanília rúd
3 (2) tojás



Elkészítés:

A kekszet összezúzzuk vagy ledaráljuk, majd a megolvasztott vajjal összekeverjük, belenyomkodjuk egy kapcsos tortaformába, és 10 percre betesszük a 165 fokos sütőbe.
A sajtkrémet robotgéppel simára dolgozzuk a tejföllel, cukorral és liszttel. Ezután hozzáadjuk a vaníliarúd belsejét és egyenként belekeverjük a tojásokat is. Egy kicsit még keverjük robotgéppel, hogy sima és habos legyen a keverék. Aztán ráöntjük a kihűlt kekszre, és további 50 percig sütjük a sütőben. Ha kihűlt, egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt rátesszük a borlekvárt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése