2014. december 11.

Vörösboros-csokoládés sütemény

Vannak az életben könnyen megszerezhető, egyszerűen elérhető örömök. Ez a csokis sütemény pont ilyen. Illatában és ízében a karácsonyt idézi, vörösborral kortyolgatva a legjobb kedélyjavító a világon. Egy olasz szakácskönyvben bukkantam a receptre még évekkel ezelőtt, s hamar a kedvencemmé vált. Játszva elkészíthető, különleges alapanyagot, cukrásztudományt nem igényel. Tésztája több napig finom puha marad, ám a legnagyobb ízélményt mégis sütés után egy órával adja. Addigra kihűl annyira, hogy gond nélkül fogyasztható legyen, ám az étcsoki-darabkák még enyhén folyósak és krémesek benne… El lehet képzelni.




Hozzávalók:

10 dkg étcsokoládé
4 tojás
20 dkg puha vaj
20 dkg cukor
25 dkg liszt
fél tasak sütőpor
1 tk fahéj
1 ek kakaópor
1,25 dl vörösbor



Elkészítés:

Aprítsuk fel a csokoládét egy nagy, nehéz késsel. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a fahéjjal, a kakaóval és a csokoládéval. Adjuk a vajat a cukorhoz, keverjük addig egy nagy tálban, míg az egész szép, krémes és világos nem lesz. A tojásokat válasszuk szét, a sárgájukat dobjuk a vajas krémhez. Ehhez a masszához felváltva adogassuk a lisztes keveréket és a vörösbort. Utána a tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük a krémhez. Az egészet egyengessük el egy őzgerincformában, előmelegített, 180 fokos sütőben kb. egy óráig süssük. Ha kész, hagyjuk a tésztát rövid ideig pihenni a formában, majd borítsuk ki és hagyjuk kihűlni.



Míg a süti hűl, dekantáljuk valamelyik kedvenc vörösborunkat és helyezkedjünk kényelembe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése