2015. november 24.

Egy nehéz nap tökéletes éjszakája

Számomra egy küzdelmes és kimerítő hétköznap csakis borkóstolóval érhet véget. Mert már az első korty megnyugtatja a lelkem. Egy csapásra eltűnik belőlem az az agresszív őrült, aki hajnalban még falhoz akarta vágni a vekkert (majd az idegesítő szomszédot, a buszsofőrt, és a csigalassúsággal működő eladót a pékségben). A pohárban hömpölygő ellenszer látványa letörölhetetlen mosolyt csal az arcomra, illata aromaterápiaként hat, íze pedig előhozza a legvidámabb nyári élményeimet. Teljesen egyértelműen látszik, hogy szervezetemnek az életben maradáshoz szüksége van polifenol-vegyületekre is, pont úgy, mint a szénhidrátokra, fehérjékre, meg többszörösen telítetlen zsírsavakra (bár ez utóbbiban nem vagyok teljesen biztos). 

Kell ilyenkor az a különleges közeg is, amelyben a borkóstoló zajlik. Tétován toporgó, kezdő borisszák, otthonosan mozgó nagydumások, és közöttük a büszke borász, aki miközben tölt, Márait idéz. És mesél. Mesél arról, miként jutott el idáig. Hogyan barangolt borvidékről borvidékre, míg rá nem jött, hogy van egy hely, ahová folyton visszavágyik: a Somlóra. A látogatásokból barátságok születtek, s mire észbe kapott, már saját, 0,6 hektáros birtokát igazgatta a hegy legértékesebb dűlőjén. 


A Barnabás Pincészet tulaján látszik, hogy nem bánta meg döntését: árad belőle a derű. Furmintján és hárslevelűjén érezni a törődést, no meg Fekete Béla bácsi tanácsait. Sokrétű, jól iható borok kerülnek ki kezei közül. Mineralitás és gyümölcsösség minden cseppben, bazalt és napfény minden kortyban. A hosszan kitartó savak gyorsan előkészítik a terepet az est második fénypontjának, a borkorcsolyának…


És az élmények itt még nem érnek véget. A következő asztalnál ugyanis várja az embert egy újabb kóstoló.  Az ország másik szegletéből, egy hasonlóan jó adottságokkal bíró borvidékről. És onnan is jönnek az elképesztő történetek. Például arról, hogy az a pincészet, amely napjainkban 25 hektárnyi területet és Mád legnagyobb (1,8 km hosszú), összefüggő pincerendszerét birtokolja, egy picike kis születésnapi ajándékból indult el. Mert igen, vannak ilyen szerencsés emberek a földön, akik születésnapjukra szőlőültetvényt kapnak.


A Holdvölgy Pincészet 2013-as Vision névre keresztelt bora aranyérmet nyert idén a Decanter Asia Wine Awards versenyén Hongkongban. A bor 65 százalék furmint, 25 százalék hárslevelű és 10 százalék kabar fajták házasítása. Szerintem azonban antidepresszáns, stresszoldó és vitaminok keveréke, hasonló arányban számolva. Szalmasárga színe, ásványos-birses íze és dinamikus savai az én verziómat támasztják alá. Tipikus beszélgetős bornak gondolom, sztorizgatós estékre, barátok társaságában fogyasztva egy olyan szeánszon, ahol a cél szintén a hétköznap csúfságainak száműzése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése