2016. április 6.

Buborékok a Villányi Borvidékről

Egy átlagos sauvignon blanc már messziről csalogat bodzás illatával, karakteres jegyei könnyen felismerhetővé teszik. Spárgaszezonban gyakran kerül a poharamba ez a fajta fehérbor. Ha kecskesajt van vacsorára, akkor is erre voksolok. De bármely egyéb alkalommal is, ha úgy érzem, megérdemlem. És hát gyakran úgy érzem. Ízvilágát, savszerkezetét valószínűleg nekem találták ki. Ha nem lenne a világ egyik legismertebb fajtája, tennék róla, hogy azzá váljon, annyira kedvelem.

Pezsgőként azonban most találkoztam vele először. A villányi borvidékről, egészen pontosan Diósviszlóról érkezett hozzám egy palack 2012-es sauvignon blanc pezsgő. Kíváncsi is voltam, tud-e hasonló élményeket produkálni úgy, hogy szőlőkorában egészen más „kiképzést” kapott, mint átlagos társai, melyekből fehérbor készül. Rácz Lilla a készítés során semmit nem bízott a véletlenre. Hagyta például elburjánzani a szőlőleveleket, hogy azok óvják a gyümölcsöt (és a benne lévő savakat) a napsütéstől. Teljesen más sav-cukor-pH arányra törekedett, a megszokottnál korábban is szüretelt. S hogy a végeredmény milyen lett?


Egy különleges nyerspezsgő, melynek apró, ám fürge buborékjai vehemensen lökik az ember orrába az élesztős illatjegyeket. Ízében már előjönnek a sauvignon blanc zöldes aromái, ám közel sem olyan intenzitással, mint fehérbor esetében. Egy percig nem lehet kétségünk afelől, hogy nyerspezsgőt kortyolunk, ehhez aztán nem adtak expedíciós likőrt. Itt jegyezném meg, hogy Lilla mindent saját maga végzett a készítés során, még a degorzsálást is, gépi szerkezet nélkül. Fogalmam sincs hüvelykujja hogy bírta műveletet, de a régi pezsgőmestereknek is komoly kihívás volt a seprő kilövése után úgy lefogni a palack száját, hogy abból a lehető legkevesebb értékes ital távozzon

Naturális jellege miatt ez a pezsgő bármilyen ételhez és szinte minden alkalomra tökéletes lehet. Aperitifként, ünnepi koccintáshoz vagy egy laza szombat délelőtti ágyban pezsgőzéshez is. Mi a húsvét reggelt gazdagítottuk vele, kiváló választás volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése