2016. szeptember 19.

A Kelet-Mecsek kincsei

Életemben először túráztam a Mecsek keleti szegletében, de biztos, hogy nem utoljára. Régóta terveztem már arrafelé egy kirándulást, mert érdekes dolgokat olvastam róla, de amit ott találtam, végül minden várakozásomat felülmúlta. Sejtettem, hogy szép erdőben fogok mászkálni, de hogy különleges geológiai formációkba botlom, azt nem. Reméltem, hogy lesz alkalmam megkóstolni a mecseknádasdi borokat, de még csak véletlenül sem gondoltam volna, hogy egy szenzációs kadarkába futok bele.


Ha az ember ránéz a térképre, bizonyossá válik, hogy a Kelet-Mecsek felfedezését Óbányán kell kezdeni. Túraútvonalak metszéspontja ez a tüneményes falu. Kanyargós főutcáján hívogató vendégházak és virágos porták sorakoznak egymás mellett. Romantikusabb menedéket nehezen lehet elképzelni, csendesebbet viszont igen. Az Öreg-patak olyan lármával és olyan sebesen vágtat át a településen, mintha üldözné valaki. Inkontinenciában szenvedők rémálma lehet, ám az itt lakók már valószínűleg megszokták. És nem is bánják. A pataknak köszönhetően a környéken több kisvendéglő étlapján is főfogásként szerepel a pisztráng. Tenyésztéséhez nagy vízhozamú, alacsony hőmérsékletű hegyi patakra van szükség, melynek magas az oxigéntartalma. Mivel ez ott mind adott, a faluban rá is álltak a haltenyésztésre. A pisztrángos tavakat könnyű megtalálni, mellettük halad el a kék túrajelzés. 


A halastavakat elhagyva jön az erdő legizgalmasabb része. Az út néha a patak mellett, néha a kiszélesedő mederrészben halad. Többször kell csúszós köveken átkelni, így nem árt a komolyabb felszerelés. El nem tudom képzelni, milyenek lehetnek a viszonyok a tavaszi olvadáskor, de még most nyáron is jól jött a túrabakancs. 


A szurdokvölgy igazán látványos: apró vízesések rendszerén zuhog alá a patak. A legszebb és egyben legkülönlegesebb zúgó, a ferde vízesés, amely a nevét a rézsútosan kibillent mészkőrétegekről kapta. A geológiai csoda önmagában is szép látvány, ám ahogy a víz keresztülfolyik rajta, igazán lenyűgöző.


 A vízesések után többfelé vezet az út. Népszerű célpont a turisták körében a Cigány-hegyi kilátó, amelyről a Kelet-Mecsek nagy részét belátni, vagy Máré vára, ahonnan természetesen nem hiányozhat a helyi legenda sem. Állítólag kísért ott egy lány, akit az átoktól egy olyan vadász válthat meg, aki megcsókol egy medvét, egy kígyót és egy békát is. Csodálatos történet. De én inkább a hegység legmagasabb pontját választottam, a Zengőt, melynek múltjában szomorú szűz nem, csak egy rémisztő lokátor szerepel. Eszébe is jut ez az embernek egyből, amint felér a csúcsra és megpillantja a világ legrondább betonkilátóját, oldalán a radarállomás építését sikeresen megakadályozók emléktáblájával. Ettől függetlenül érdemes bevállalni a csúcsra vezető kaptatót, mert gyönyörű tölgyerdőkön és bükkösökön vezet keresztül. Nem beszélve arról, hogy egy komolyabb terhelés után az ember szívesen jutalmazza meg kimerült szervezetét. 


Ezért a jutalomért nem kell nagyon messzire menni. Közvetlenül Óbánya mellett található Mecseknádasd, az öt pincesorral büszkélkedő borfalu, amely sajnos még csak egy szűk réteg körében ismert és népszerű. Pedig, mint számomra is kiderült, vannak ott felfedezésre váró értékek. Például a Hetényi Pincészet borai.  Nem sok helyen kóstolhat az ember fehér kadarkát, de náluk igen. A kadarka abból a szempontból különleges fajta, hogy a kékszőlők közül ennek a húsa a legfehérebb. A bor vörös színét a szőlőhéj adja, ám ha úgy készítik a kadarkát, mint a fehér borokat, vagyis kimarad a folyamatból a héjon erjesztés, akkor a végeredmény fehér bor lesz. Érdekes kísérletezés, ám ha valaki kadarkára jellemző aromajegyeket keresne a fehér változatban is, annak csalódnia kell. Almás, citrusos illatok jönnek elő, sehol a pirospaprika, vagy csillagánizs, vagy egyéb fondorlatosság. Finom és kivételes, ám csak addig képes fenntartani a borivó érdeklődését, míg fel nem tűnik a színen a vörös. Mert az azonnal megbabonázza. 

 
Könnyed, laza, frissítő vörösbor, intenzív és hamisítatlan kadarka illattal. Miután megszagoltam, kicsit félve kóstoltam meg, vajon ízben is hozza-e ezt a színvonalat, de fölösleges volt a remegés, nem kellett csalódnom. A szaftos, jól fűszerezett, piros bogyós gyümölcsök és a savak tökéletes egységet alkottak. Komolyan mondom, fogalmam sincs, mikor ittam utoljára ennyire jól eltalált kadarkát. És valószínűleg nem árulok el túl nagy titkot azzal sem, ha bevallom, 1690 forintos palackonkénti árért jött velem haza egy pici mennyiség.

 
A Hetényi Pincészet kadarkában való jártasságát némileg megmagyarázza, hogy  36 hektárnyi szőlőterületük a Szekszárdi borvidéken található. Azért a Mecsekhez is erősen kötődnek, nemcsak azért, mert a pincészetük ott van, hanem mert hordóik a környékbeli erdők fáiból készülnek. A helyi kádármester választja ki mindig azokat a fákat, amelyek jó alapanyagok lehetnek, amelyek jótékonyan segíthetik a borok érlelését.  

Érdemes egyébként a panorámás teraszukon kóstolgatni boraikat – ajánlom a kékfrankosaikat is -, s közben csodálni a Kelet-Mecsek szépségeit. Kirándulás után tényleg a legjobb hely a pihenésre, a feltöltődésre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése