2017. december 29.

Pezsgők - nem csak szilveszterre

Mi már régen túlléptünk azon, hogy pezsgővel csak születésnapokon vagy szilveszterkor koccintsunk. Előfordul olykor, hogy egy sima szombat reggelt is buborékokkal indítunk. Mert miért ne ünnepeljük meg azt, hogy végre eljött egy nap, amikor nem kell rohannunk sehova? Hol van az előírva, hogy csak január elseje méltó a gyöngyöző italokhoz, az év többi hétvégéje pedig nem? Aki egyszer kipróbálja a szombat vagy vasárnap reggeli pezsgőzést, bizonyos időközönként meg fogja ajándékozni magát ezzel az élménnyel. Mert rájön, hogy egy alkalom attól válik ünnepivé, hogy azzá tesszük. Ezért most olyan pezsgőket ajánlok, amelyeket bármikor jó elővenni, nemcsak szilveszterkor. Velük a különleges hangulat garantált.


Légli Szőlőbirtok - Villa Boclar
Balatonboglár római kori nevét viseli ez a 48 hónapos pezsgő. Már csak azért is érdemes megkóstolni, hogy megtudjuk, milyen lehet az, amit négy év után degorzsáltak. Egyébként rajnai rizling és pinot blanc házasítás, pici maradékcukorral, élesztős, gyümölcsös jegyekkel. Összesen kétezer palack készült belőle. Olyan pezsgő, amihez önkénytelenül is előszed az ember minden finomságot a hűtőből, s nekiáll pici partiszendvicseket készíteni, vagy színes gyümölcstálat kreálni hozzá. Egy apró falat, egy korty ital, aztán még egy korty, s minden gond a múlté. 

Louis Francois - Brut Nature – Nyerspezsgő
Citrusos, savanykás pezsgő a csontszáraz kategória szerelmeseinek. Annak is szívesen ajánlom amúgy, aki még sosem kóstolt nyerspezsgőt, mert legalább egyszer éreznie kell, milyen a színtiszta pezsgő íz (vagyis amikor elhagyják a folyamatból az expedíciós likőrt). Szokták mondani, hogy ezt csak a férfiak vagy csak az ínyencek értékelik, de szerintem, aki nem idegenkedik a száraz italoktól, annak tetszeni fog. Ha mégis félünk, hogy a szilveszteri buliba nem aratna akkora sikert, próbálkozzunk vele egy nyári kerti partin. Jól behűtve, a fák árnyékában tökéletes frissítő.


Kreinbacher - Rosé Brut
Valójában bármelyik Kreinbacher pezsgőt ide sorolhattam volna, mert egyikben sem tudok csalódni, s úgy vélem, ár-érték arányban még mindig a legjobb itthon. Nálam most éppen a rosé került pohárba. Nagyrészt (92 százalékban) pinot noir szőlőből készült, de jutott bele egy hangyányi furmint és egy picike kékfrankos is. Illatában nagyon gyümölcsös, s ízében is, ám inkább a savanykásabb, fanyarabb gyümölcsök jönnek, mint például a ribizli vagy a grapefruit. Nagyon jól iható és itatja is magát. Ennél biztos nem merül fel az a probléma, hogy mi legyen a megmaradt pezsgővel, mert tuti, hogy nem marad egy csepp sem. 


Carassia – Blanc de Blancs Brut
Erdélyből, egészen pontosan Kárásztelekről érkezett a pezsgő magyar polcokra. Készítéséhez a Pannonhalmi Főapátság is segítséget nyújtott, így hiába ismeretlen a palackon lévő név, bátrabban nyúlhatunk érte a boltban. Nekem legalábbis ennyi infó elég. A pezsgő olyan intenzív buborékokkal indít, hogy ha beleszagolunk a pohárba, az orrunk is kap jócskán a pezsgésből. A buborékok azonban elég hamar elillannak. Ha nem tartjuk be a pezsgők hármas számrendszerét (vagyis a nagy champagne-i, nem túl komoly, hármas igazságot: 1 üveg pezsgő 2 ember 10 perc) és véletlenül tovább hagyjuk érintetlenül a poharunkba, akkor már csak igen gyenge cirógatásban lesz részünk. Ettől függetlenül a pezsgő olyan gyümölcsös, hogy legalább egy tál epret, de inkább egy komplett gyümölcssalátát kívánnánk mellé. 


Garamvári Szőlőbirtok - Don Giovanni
A legédesebb száraz pezsgő, amit valaha ittam. Ám kortyolgatva a 24 g/l cukortartalma egyáltalán nem tűnik soknak, hiszen nem hagy ragacsos szájízt, csak lekerekíti a savakat. Pinot blanc alapborból készült, minimum 24 hónapos seprőn érleléssel. Déligyümölcsös illata miatt süteményekhez ideális. Könnyen csúszik, jól fogyasztható, akárcsak Mozart operája. A névválasztás gondolom nem véletlen, ez a pezsgő valószínűleg pont olyan simán hódít meg bárkit, mint a világ leghíresebb nőcsábásza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése